خورنیوز
نسیم خور عکس:نسیم خور
خورنیوز:همزمان با 15 مرداد ماه آیین سنتی شلغم کاری در خور و بیابانک برگزار شد.
حسین رئیسی مسئول نمایندگی میراث فرهنگی شهرستان خور و بیابانک صبح دیروز در حاشیه برگزاری آیین سنتی شلغمکاری اظهار داشت: اهالی این شهرستان هر سال در روز 15 مرداد ماه و بعد از گذشت چهار ماه و نیم از سال، آیین سنتی شلغمکاری را برگزار میکنند.
حسین رئیسی افزود: آبیاری کشاورزی در خور و بیابانک هنوز بر پایه سنتی اداره میشود به گونهای که یک روز به چهار قسمت (4 نیمروز) تقسیم میشود، قسمت اول از طلوع آفتاب تا ظهر شرعی، قسمت دوم از ظهر تا غروب آفتاب، قسمت سوم از غروب آفتاب تا 3 ساعت و 36دقیقه پس از آن و قسمت چهارم تا طلوع آفتاب و هرکس که همزمان با طلوع آفتاب نوبت آب او باشد، بنابدار نام دارد.
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی شهرستان خور و بیابانک تصریح کرد: شخص بنابدار باید چند روز قبل از برگزاری این آیین در روز 15 مرداد....
زمین زراعی خود را برای کاشت شلغم آماده کند و از کشاورزان، معتمدان محل و روحانیون دعوت میکند تا در برگزاری این آیین او را همراهی کنند.
وی ادامه داد: برنامه به این صورت است که قبل از طلوع آفتاب تعدادی از کشاورزان که اکثر آنها از سادات هستند همزمان که به خواندن دعا و صلوات مشغول هستند، شروع به بذرپاشی زمین مورد نظر با بذر شلغم میکنند و اطراف زمین را هم در ردیفها و فاصلههای مشخص 9 دانه جو میکارند که به این کار (نُهوژ) میگویند.
رئیسی بیان داشت: هنگام طلوع آفتاب و از فاصله چند قدمی، کشاورزان دسته جمعی با ذکر صلوات آب را تا زمین مورد نظر همراهی و هدایت میکنند و دو نفر هم همزمان به چاووشی میپردازند.
وی افزود: هنگامی که آبیاری به پایان رسید اطراف زمین زراعی را فرش میگسترانند و از مهمانان با نان تازه محلی که به روغن حیوانی آغشته شده است، پذیرایی میکنند.
رئیسی تاکید کرد: این آیین قوانین ویژه خود را دارد، از جمله اینکه تا قبل از برگزاری این آیین در خور و بیابانک یعنی تا روز 15 مرداد ماه کسی نمیتواند در زمین زراعی خود شلغم بکارد و پذیرایی این آیین که توسط «بنابدار» انجام میشود نباید با غذا و نوشیدنیهای گرم مانند چای باشد.
وی در ادامه گفت: اهالی خور و بیابانک بر این باورند که بعد از برگزاری این آیین، هوا رو به سرد شدن میرود و از گرمای طاقتفرسای 45 تا 50 درجه هوا در این منطقه کاسته میشود.
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی شهرستان خور و بیابانک اضهار داشت: با عنایت به اینکه نمایندگی میراث فرهنگی در این شهرستان به تازگی فعالیت خود را آغاز کرده است، بنا داریم تا با برگزاری اینگونه آیینها، همانند برپایی آیین عزاداری و روضهخوانی در سطح شهرستان در حفظ میراث گذشتگان بکوشیم.